måndag 24 mars 2014

Urban farming

På nyheterna nu i kväll berättades om odlingar uppe på hustaken i Bombay och att det kan vara ett sätt att bidra till att föda Indiens befolkning. Inga storjordbruk där inte utan allt odlas med kärlek och omtanke och ger möjlighet till social samvaro vid skötsel och skörd. Dessutom ger man de så viktiga pollinerarna, bin, chansen att göra sitt jobb och att överleva. Bra!

Jag planerar att ge alla Leksands-bin chansen att göra en insats ute vid stugan. Har funderat på pallkragar som odlingsbäddar men vi har en stor grön komposttunna som står där och skräpar. Den ska jag nog fylla med jord och andra nyttigheter så att vi får färsk sallad och lite kryddor. Sen ska jag köpa ett miniväxthus, såg att det fanns på Lidl, där några tomatplantor ska få bo och där bina ska få göra jobbet med pollineringen. Det finaste är förstås om jag fick tag på några snygga fönster att bygga ihop till växthus, det blir kanske mer lagom i höjd...
Kliar lite i de gröna fingrarna när det är vår i luften, då vill jag så mycket, men sen när det är dags för rensning, nej då har jag fått nog! Guben vill gärna låsa in mig några veckor den här årstiden, undrar varför?!

#26/100

3 kommentarer:

 1. testa squash i komposttunnan. den mest tacksamma växt som finns.. så länge den får vatten. Och squash är en underbar grönsak!

  SvaraRadera
 2. Förresten gör ett BiBatteri??
  Skethäftigt- köp en bunt bambukäppar och kapa dem på ca 50 cm längd. Bunta ihop dem med silvertejp och sätt dem i ett fruktträd- på tvären. Solitärbin kommer att bo i håligheterna i ändarna. Sätt dem inte direkt i närheten av fågelholkar.. för då hamnar bina på menyn-

  SvaraRadera
  Svar
  1. de är jättehäftiga. såg ett pånaturum i siljansnäs i somras.

   Radera